Medicul nutriționist Florin Ioan Bălănică crede că mărarul nu trebuie să lipsească din alimentația noastră, mai ales în sezonul rece. Iată ce spune specialistul pentru CSID!
,,Recomand introducerea mărarului în alimentație datorită numeroaselor sale efecte sanogene. E important să știm că este o sursă bogată de minerale, precum sodiu, potasiu, cupru, calciu, fier și magneziu. Cuprul acționează ca un activator pentru multe enzime vitale, precum citocrom C oxidaza și superoxid dismutaza, enzime cu puternice efecte antioxidante și de reducere a radicalilor, acizi atât de nocivi pentru sănătate și acumulați zilnic din procesele meabolice.
Pentru pacienții cardiaci, mărarul poate avea numeroase proprietăți benefice și terapeutice, efecte determinate de conținutul ridicat de potasiu, care are rol de reglare a diurezei și implicit un control indirect al tensiunii arteriale”, precizează Dr. Florin Ioan Bălănică pentru CSID.
Semințele de mărar sunt indicate în înfiecțiile pulmonare
Susțin consumul de sucuri de legume în sezonul rece, când e indicat să folosim și mărar pentru un aport de vitamine și o creștere a imunității, iar asta pentru a combate răcelile respiratorii sezoniere. Uleiul esențial din semințe de mărar are puternice proprietăți antimicrobiene, în special în infecțiile pulmonare și digestive.